Акароза по пчелите

Акарозата е паразитна болест по пчелите, широко разпространена особенно в крайморските и крайречни райони, където нанася големи щети поради отслабване или пълно онищожаване на пчелните семейства.

Причинява се от трахейния акар който е сравнително едър (0,08 – 1.8 мм) сложно устроен паразит, който живее в трахеите(най често в първия гръден чифт) на пчелите. Там женските снасят по до 10 яйца. След 4-6 дена от тях се излюпват ларви от които след още 6-10 дни се развиват възрастните акари. Те са жълтеникави и без очи. Хранят се с хемолимфата(кръвната течност), която изтича от наранените трахеи. Вредното действие на акарите се състои в запушване на трахеите от изтеклата и съсирила се хемолимфа, от изпражненията, от самите им тела и от яйцата и ларвите им.Трахеите почерняват и стават трошливи, а дишането на пчелите се затруднява.

Акарите в семейството се разпространяват от прякото преминаване от болните на здравите пчели. Условия за това има когато пчелите са на кълбо- през зимно пролетния период, както и при влошаване на времето през лятото. Най възприемчиви са младите (4 дневни пчели). Между семействата болеста се разпространява при блуждаене и налитане на болни пчели и търтеи в здрави семейства и по рядко при кражба.Восъчните пити, меда и принадлежностите не са опасни за пренасяне на този паразит. Не са опасни и труповете на умрелите от акарозата пчели.

Заразените семейства отслабват и умират до крайа на лятото или прес есенно зимния период. Самоизлекуването не е възмножно.

Принципите на акарозата са доста характерни: голям подмор при зимуването, масово разпълзяване на пчели при първите облитания, респективно лятото след по продължително задържане в кошера. Поради затруднено дишане болните пчели не могат да летят, а пълзят пред кошера, крилцата им са неестественно разперени – напречно на гърдите, коремчетата им обикновенно са подути както при нозематозата или като при незаразната диария.

Препоръчва се третиране с етерични масла чийто аромат при изпарение дразни акара и той се отделя от пчелата.

Пчеларска енциклопедия

Направете Коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*