Борба с акара – революционен продукт от Байер

Западните медоносни пчели са в опасност. Американските и Европейски пчелари съобщават за масова смъртност при пчелите през последните години.Една от най значимите причини е акара. В миналото всички усилия за третиране срещу акара се свеждаха до борба с паразита вътре в кошера, но пчелите отново и отново донасят нови акари в кошера. Учените от Байер работейки с изследователи по пчелите от Франкфуртския Университет са се стремяли да разработят репелент за акара който е измислен да недопуска акара в кошера.

Живота в кошера е твърде динамичен и организиран, с пчели заети в различни дейности. Пчелите работнички разпределят прашеца, почистват, грижат се за ларвите или пазят входа от нападатели като оси и др. Акара се промъква незабележимо по телата на пчелите и носи смъртоносна опасност, това малко, кафяво паяко образно може да погуби напълно цяло семейство. Като лепка то се впива в пчелата със своите челюсти и така успява да се вмъкне в кошера. Веднъж проникнали акарите започват да се размножават снасяки яйцата си в килийките с новоизлюпените ларви. След 10-14 дена тяхното поколение плъзва в кошера с новоизлюпените пчели.
Акарите пренасят опасни вируси и бактерии които са разрушителни за здравето на пчелите. Този паразит погуби цяли поколения от пчелни семейства през изминалите години.Без намесата на пчеларя заразата с акар означава сигурна смърт за пчелите в Европа и Америка.

Акара не е бил срещан в Европа до 1970 г. и в Америка до 80-те, но от тогава е причина за големи загуби на пчели, тъй като местните пчели нямат защита срещу този паразит,
Това е трагедия не само за пчеларите но и за много други отрасли след като пчелите са отговорни за опрашването на овощни и технически култури.

Дори и здрави и силни семейства след паша когато нападат слаби и опаразитени семейства се заразяват и умират.
Затова учените от Байер и пчеларския институт във Франкфурт изобретиха репелент срещу Акара. Всяка пчела която влиза или напуска кошера трябва да премине през този репелент, на пръв поглед това не представлява нищо особенно, пластмасова лента с дупки през които пчелите преминават.

Вдъхновени от каишките които се използват от кучета и котки и лентите които предпазват от мухи, тези репеленти са напоени с акарациди и когато пчелата влиза или излиза от кошера, тя се докосва до репелента и акарицида убива акара.Действието и е по няколко седмици. Това е революционнен продукт за борба с акара, чийто цел е да не допуска акара вътре в кошера а да го убива и отблъсква още преси влизането в кошера.

Направете Коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

2 Comments

  • Йохан 2 years ago

    Радвам се ,че учените са постигнали това от което отдавна има нужда отчаяната борба на пчеларите с вароатозата и по конкретно успешното унищожаване на акарите.Смятам , че този начин на пръв поглед простоват ще бъде изключително успешен.